Dostupni Beograd Marketing

Jezik

CENTAR ZA UNAPREĐENJE DRUŠTVA VAS POZIVA DA UČESTVUJETE U IZGRADNJI LEPŠE BUDUĆNOSTI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM I POSEBNIM POTREBAMA U NAŠEM GRADU!

POMOZIMO UGROŽENIM OSOBAMA DA SE OSEĆAJU KAO RAVNOPRAVNI GRAĐANI NAŠE METROPOLE! PODRŽIMO UNIVERZALNI PRISTUP!

 
Pridružite nam se i dajte svoj doprinos izgradnji ravnopravnog društva! Društva u kome će osoba u invalidskim kolicima moći da se vozi javnim prevozom, da dođe do restorana i uživa u hrani.. Društva u kome će im biti obezbeđen pristup svakom pozorištu, bioskopu ili muzeju, kao i mogućnost da samostalno uživaju u prirodi i znamenitostima našeg grada. Pomozite u obezbeđivanju uslova za slepe i slabovide i njihovu veću semostalnost. Neka gluvi i nagluvi bolje vide, ako već ne mogu da čuju.. Pružimo ruku osobama trećeg doba! Olakšajmo život osobama sa ortopedskim pomagalima! Učinimo majke sa bebama sigurnim i spokojnim! Mislimo na budućnost, mislimo na trudnice!
 

NAPRAVIMO ZAJEDNIČKI KORAK KA DOSTUPNOM BEOGRADU! UČINIMO MALO ZA ONE KOJIMA ĆE TO ZNAČITI MNOGO!

PRIDRUŽITE SE I VI!

DONIRAJTE RAZVOJ PRVOG INFORMACIONOG SISTEMA ZA PODRŠKU OSOBAMA SA INVALIDITETOM!
UČINIMO BEOGRAD DOSTUPNIJIM NEGO ŠTO ZAISTA JESTE – UČINIMO TO ODMAH! SKRENIMO PAŽNJU INSTITUCIJAMA NA REALNE POTREBE NAŠIH SUGRAĐANA!
POKAŽIMO UGROŽENIMA DA NEKO MISLI NA NJIH!
 

 

ŠTA JE DOSTUPNOST?
 
Dostupnost predstavlja nastojanje da se obezbedi jednaka pristupačnost lokaciji, proizvodima i uslugama, svim ljudima, kako rezidentima, tako i domaćim i stranim turistima, bez obzira na mogući stepen invaliditeta, privremene poteškoće ili broj godina. U tom smislu, dostupnost podstiče ravnopravnosti, smanjenju diskriminacije i doprinosi razvoju lokalne zajednice uopšte.
 
KO JE OVIM OBUHVAĆEN?
 
Projekat je usmerena ka svim osobama sa posebnim potrebama u koje se, pored osoba sa invaliditetom, ubrajaju i osobe sa privremenim poteškoćama, starije osobe, trudnice i osobe sa bebama.
 
KOLIKO JE DOSTUPNOST ZNAČAJNA?
 
Dostupnost (arhitektonske barijere i pristupačnost) predstavlja jedan od tri osnovna problema osoba sa posebnim potrebama. Na nivou grada Beograda, govorimo o jednoj trećini populacije kojoj je kretanje i konzumiranje proizvoda i usluga, u manjoj ili većoj meri uskraćeno!
 
KAKVO JE REALNO STANJE?
 
Razvoj dostupnosti je dugoročan sistemski proces koji se realizuje u skladu sa zakonskim regulativama naše zemlje. Međutim, iako svaka godina donese neke nove korake u poboljšanju položaja osoba sa posebnim potrebama, većinom su pomaci u zakonskoj regulativi, dok je situacija na terenu nešto drugačija...
 
KOJI SU OSNOVNI NEDOSTACI?
 
Pored činjenice da osobama sa posebnim potrebama, pre svega onima sa invaliditetom, uglavnom nije dostupan veliki procenat infrastrukture i usluga, treba istaći da ne postoji ni jedan opšte specijalizovani servis za prikaz dostupnih lokacija i usluga, prikaz načina korišćenja istih, kao i mogućnosti dolaska do lokacije, koji bi osobama sa posebnim potrebama umnogome olakšao svakodnevne aktivnosti i
podigao kvalitet života uopšte, a bio bi i od suštinskog značaja za sve turiste sa invaliditetom
i turiste u poznim godinama.
 
KAKO NAČINITI PRVI KORAK KA DOSTUPNOM BEOGRADU?
 
Prvi korak se ogleda u razvoju organizovanog sistema informacija o lokacijama koji se realizuje kroz informacioni sistem zapodršku kretanja osoba sa posebnim potrebama! Pored toga što će obezbediti olakšano kretanje i poboljšati opštu organizaciju, može dovesti i do značajnog povećanja broja turista, a samim tim i do ekonomskog razvoja. U tom smislu, ovaj sistem podstiče razvoj na lokalu istovremeno rešavajući veliki društveni problem i realne potrebe.
 
KAKO POMOĆI RAZVOJ DOSTUPNOSTI?
 
Donirajte i pridružite nam se u razvoju ravnopravnog društva u kome će svaki pojedinac imati jednaku šansu!